Kako da pronađete savršenu lampu za dnevnu sobu

BLOG

Svetlost nas sve obuhvata. Ne bi bilo života na ovoj planeti da nema svetlosti. Međutim, sigurno ne razmišljate puno o osvetljenju u svojim domovima i prostorima u kojima provodite najviše vremena. Jedino kada vam osvetljenje zaista padne na pamet je kada dođe vreme renoviranju ili kada se selite. Ali da li onda stvarno razmišljate o tome? Ili ste preopterećeni izborom, a zatim kupite najpraktičniju, ali nažalost ne i najprivlačniju lampu za vašu novu dnevnu sobu?

Pronalaženje savršene lampe za dnevnu sobu

Pre nego što se okrenete katalozima, veb-sajtovima, prodavnicama, morate da odlučite koji je stil vaše dnevne sobe. Težite li monohromatskoj paleti ili ste duša koja voli šarenilo? Da li ste minimalista ili maksimalista što se tiče dizajna enterijera?

U zavisnosti od toga da li želite da vaše osvetljenje bude i umetničko delo ili samo želite da emituje svetlost, postoji beskrajno mnogo različitih stilova i pravi je izazov pronaći savršenu lampu.

Ali ako je vaš prvi korak pronalaženje vaše estetike, korak ste bliže pravom izboru.

Izbor prave vrste osvetljenja

Pre nego što počnete da tražite luster ili lampu za vašu dnevnu sobu, počnite od same funkcije osvetljenja. Postoje četiri glavne vrste osvetljenja u zavisnosti od njihove uloge.To su:

  • Ambijentalno
  • Radno
  • Akcentno
  • Dekorativno osvetljenje.

Ambijentalno osvetljenje uključuje lustere i plafonske lampe koje emituju meku, toplu svetlost. Obično su glavni izvor svetlosti u sobi i najsloženije i najveće osvetljenje.

Luster iz naše Belore kolekcije

Radno osvetljenje se uglavnom koristi u poslovnim i kućnim kancelarijama. Ova vrsta osvetljenja uključuje sve vrste stonih lampi. Radno osvetljenje emituje jake zrake svetlosti potrebne za rad. Ako vašu dnevnu sobu koristite kao biblioteku ili u njoj puno čitate, stona ili podna lampa su vam neophodne.

Akcentno osvetljenje koristi se da privuče pažnje. U kućnom okruženju ljudi uglavnom koriste ovu vrstu osvetljenja za izlaganje svojih slika. Stoga, ako ste umetnička duša ili samo želite da stvorite odgovarajuću atmosferu, akcentno osvetljenje mora pronaći put do vaše korpe za kupovinu.

Dekorativno osvetljenje je, kako mu samo ime govori, isključivo u dekorativne svrhe. Pomislite na viseće i male lampice, svećice i slično. Ako vam na pamet pada samo Božić kada čujete ukrasno osvetljenje, verovatno želite da se usredsredite samo na neophodne izvore svetlosti.

Luster iz naše Belore kolekcije

Rasveta koja nadopunjuje dnevnu sobu

Još jedna stvar koju bi trebalo da imate na umu je veličina vaše dnevne sobe. Da li imate dovoljno prostora za svako osvetljenje? Da li je vaš plafon dovoljno visok za onu podnu lampu koju ste spazili? Da li će ona stona lampa koja vam se sviđa zauzeti celu površinu vašeg stola? 

Ovakvi detalji su veoma važni za harmoniju vaše prostorije. Ako izmerite raspoloživi prostor i zamislite kako će svaki deo osvetljenja funkcionisati sa vašom sobom pre kupovine, to će vam umnogome uštedeti vreme, novac i živce.

Istražite Lumé kolekcije

Ako ste spremni da uronite u potragu za savršenim osvetljenjem, istražite naše kolekcije. Od savremenog preko elegantnog do minimalističnog stila, imamo širok izbor rasvetnih tela za vašu dnevnu sobu, ali i za bilo koji drugi kutak vašeg doma koji želite da zasija u novom svetlu. Pratite naš Instagram profil za još ideja, ali i naših novih rasvetnih modela.

Pročitaj jos

Lumé priča

Naša Lumé misija je kristalno jasna: pružiti vam savršeno osvetljenje i izneti puni potencijal svake sobe. Oživite svoju viziju sa Lumé rasvetom.

Predstavljamo: Lumé kolekcije

Da li ste u potrazi za novim osvetljenjem? Tražite li zadivljujući luster za svoju dnevnu sobu ili praktičnu stolnu lampu za kućnu kancelariju?